Αντιμετώπισε την προκατάληψή σου!

Στις 26 Ιανουαρίου 2013 οι πόρτες 24 Ζωντανών Βιβλιοθηκών σε 15 πόλεις του Καναδά, άνοιξαν για να υποδεχτούν τους αναγνώστες τους, θεμελιώνοντας την πρώτη στα χρονικά "Ημέρα Ζωντανής Βιβλιοθήκης" στον Καναδά. Από την πρώτη Ζωντανή Βιβλιοθήκη πριν από 12 χρόνια στο φεστιβάλ Roskilde αυτό ήταν ένα όνειρο των συντονιστών του διεθνούς δικτύου Ζωντανών Βιβλιοθηκών.
Με αφορμή την πραγματοποίηση αυτού του ονείρου, και με κοινό όραμα για όσα από κοινού προγραμματίζουμε με τις αδελφές μας Ζωντανές Βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο, η Ζωντανή Βιβλιοθήκη - Human Library Greece παρουσιάζει ένα κείμενο-χαιρετισμό του εμπνευστή της ιδέας Ronni Abergel:

ronni

 

 

 

 

 

 

 

Σήμερα η Ζωντανή Βιβλιοθήκη φτάνει σε ένα ιστορικό σημείο διότι το τηλεοπτικό κανάλι CBC στον Καναδά σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και τη διεθνή Ζωντανή Βιβλιοθήκη (humanlibrary.org) παρουσιάζει την παγκόσμια πρώτη Ημέρα Ζωντανής Βιβλιοθήκης με 24 δράσεις σε 15 πόλεις σε όλη τη χώρα. Με όλη αυτή τη συγκίνηση λόγω της ημέρας, θεωρούμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να υπογραμμίσουμε το λόγο για τον οποίο η Ζωντανή Βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε για να καταπολεμήσει την προκατάληψη, να άρει το στίγμα, τα στερεότυπα και τη διάκριση.
Πολλές οργανώσεις, ομάδες ειδικού ενδιαφέροντος ακόμα και πολιτικές οργανώσεις έχουν επικοινωνήσει μαζί μας θέλοντας να χρησιμοποιήσουν την ιδέα της Ζωντανής Βιβλιοθήκης για να προωθήσουν ή να προάγουν τους δικούς τους συγκεκριμένους σκοπούς, ομάδες, προβλήματα ή προκλήσεις. Πολλές από αυτές τις οργανώσεις δουλεύουν πάνω σε θέματα που είναι συναφή με τη Ζωντανή Βιβλιοθήκη ακόμη και σήμερα και κάποιες είναι τόσο μακριά ως προς τη συνάφεια, που δε θα έπρεπε καν να μας το ζητήσουν.
Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη πρέπει ΠΑΝΤΟΤΕ να έχει ως στόχο να αντιπροσωπεύσει τις προκλήσεις ανθρώπων και ομάδων μέσα στην κοινότητα, ανθρώπων που είναι ή υπήρξαν εκτεθειμένοι στο στίγμα,  τη διάκριση, τα στερεότυπα ή τις προκαταλήψεις, βάσει του τρόπου ζωής τους, της σεξουαλικότητας τους, των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων, του κοινωνικού τους υπόβαθρου ή στάτους, της απασχόλησης τους, της εθνικότητας τους και ούτω καθεξής. Δεν προβλέπεται ως μια δράση αφήγησης ιστοριών για ενδιαφέροντες ανθρώπους που έχουν ήδη φωνή μέσα στην κοινότητα και τα ΜΜΕ. Αντ’ αυτού έχει στόχο να δώσει φωνή, χώρο και ορατότητα σε όσους δεν έχουν καθόλου ή όπου αυτή παραβλέπεται εξαιτίας της περιθωριοποίησης τους.
Δεν εγκρίνουμε μονοθεματικές δράσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα, καθώς δεν παρέχουν την κατάλληλη “βιβλιογραφία” στους αναγνώστες και κάνουν τη Ζωντανή Βιβλιοθήκη περισσότερο ένα εργαλείο μάρκετινγκ παρά ένα εργαλείο για να βοηθήσει τις κοινότητες στην προσπάθεια τους να χτίσουν κοινωνική συνοχή και κατανόηση της ποικιλομορφίας, να μειώσουν τη μισαλλοδοξία και το στιγματισμό και να εξυπηρετήσουν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε όλους τους τομείς, τις κοινότητες και τις ηπείρους. Αυτό πιστεύουμε βαθιά ότι είναι η Ζωντανή Βιβλιοθήκη.
Είμαστε περήφανοι που είμαστε κομμάτι μια παγκόσμιας κοινωνικής δράσης που θέλει να επιφέρει μεγαλύτερη κατανόηση για την ποικιλομορφία και την ανοχή και ενθαρρύνουμε όλους τους τοπικούς διοργανωτές να συμμορφωθούν με τις οδηγίες και να εγγυηθούν την κατάλληλη ποιότητα των βιβλίων που συμπληρώνουν τους στόχους και την αποστολή της Ζωντανής Βιβλιοθήκης. Μια ουδέτερη Ζωντανή Βιβλιοθήκη που προσφέρει στους αναγνώστες μια  ποικιλία επιλογής βιβλίων,  και χώρο για σκέψη και διάλογο σχετικά με θέματα που ίσως δε θα συζητούσατε, με ανθρώπους που ίσως να μη γνωρίζατε ποτέ.
Ευχόμαστε σε όλους τους αναγνώστες και τα βιβλία να έχουν μια καλή Ημέρα Ζωντανής Βιβλιοθήκης και ευχαριστούμε τους συνεργάτες, τους πολυάριθμους εθελοντές και το κανάλι CBC γα τις προσπάθειες τους να κάνουν αυτή τη μέρα ιστορική. Ευχόμαστε να λάβετε εξαιρετικά σχόλια/ αξιολόγηση  γιατί τα κερδίσατε.

 

Ronni Abergel
Ιδρυτής του HL.org
Συνδημιουργός της Ζωντανής Βιβλιοθήκης


humanlibraryorg

.

.

Μοιραστείτε αυτή τη σελίδα...

Πρόσθετες πληροφορίες