η κατανόηση είναι το κλειδί

Υπέρβαση της προκατάληψης ή ο ρόλος της Ζωντανής Βιβλιοθήκης
Στόχος όσων συμμετέχουν στη Ζωντανή Βιβλιοθήκη είναι να στηρίξουν έναν πολιτισμό που να συμπεριλαμβάνει, να αναγνωρίζει και να εκτιμά την ποικιλομορφία.

Photo5

 

Η Κατανόηση είναι το κλειδί
Είναι πάντα πιο εύκολο να ζεις δίπλα σε κάποιον που τον κατανοείς, έχεις κάποιο σημείο επαφής, ή μπορείς να ταυτιστείς μαζί του, παρά να ζεις απέναντι σε μια ομάδα με την οποία δεν έχεις καμιά σχέση.

Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη φέρνοντας τους ανθρώπους από διαφορετικές προελεύσεις κοντά, να συνομιλήσουν για την ουσία και όχι περί ανέμων και υδάτων, έχει τη δυνατότητα να φωτογραφίσει όλες τις αποχρώσεις του γκρι, που κάνουν τον κόσμο μας τόσο πολύχρωμο και έτσι να κάνει τη διαφορά. Έτσι ίσως οι άνθρωποι να νιώσουν πιο σίγουροι και ασφαλείς, γιατί θα νιώσουν ότι τους καταλαβαίνουν. Η κατανόηση είναι το κλειδί για την ειρήνη και την αρμονία.

Το να αντιμετωπίζεις τις προκαταλήψεις σου δεν είναι ποτέ εύκολο πράγμα.
Ίσως όμως σε βοηθήσει να νιώσεις ανακούφιση και ότι ξεφορτώθηκες ένα βάρος. Το να κάνεις το βήμα να συνειδητοποιήσεις τι είδους στερεότυπα έχεις υιοθετήσει για κάποιες ομάδες ανθρώπων που συνδέονται με την εθνοτική τους προέλευσή, τη σεξουαλικότητά τους, τη θρησκεία τους, τη δουλειά τους ή τη κουλτούρα τους είναι μια σημαντική απόφαση. Μα εγώ δεν έχω προκαταλήψεις μπορεί να πει κάποιος. Εμείς λέμε ότι η Ζωντανή Βιβλιοθήκη  είναι μια ευκαιρία για νέες εμπειρίες και για να βάλεις σε δοκιμασία τις πεποιθήσεις και τις απόψεις σου.

Ζωντανή Βιβλιοθήκη…εκεί που οι ιστορίες ζωντανεύουν.
Ο γραπτός λόγος μπορεί να εκφράσει πολλά πράγματα και να έχει ακόμα περισσότερο αντίκτυπο στους ανθρώπους. Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη όμως χρησιμοποιεί το λόγο πρόσωπο με πρόσωπο. Και ο λόγος αυτός μπορεί να γίνει πολύ δύσκολος για κάποιους αναγνώστες και για κάποιους άλλους καταλυτικός. Ο δανεισμός της Ζωντανής Βιβλιοθήκης είναι πάντα δωρεάν, αλλά αυτό που θα πάρεις πίσω ως αντάλλαγμα είναι πάντα ανάλογο με το κομμάτι του εαυτού σου που θα βάλεις στη συζήτηση με το βιβλίο. Και φυσικά να είσαι προετοιμασμένος για μια μοναδική εμπειρία…εκεί που οι ιστορίες ζωντανεύουν!

image6

Πρόσθετες πληροφορίες